Klimatyczne miejsce

w którym każdy dzień
jest tworzeniem.

"Staram się współgrać z miejscem, w którym jest mi dane żyć. To chyba wszystko…"

Mariola Platte

Historia tego gospodarstwa jako miejsca opowiadana jest Gościom przybywającym do „Plattówki”, jeśli tylko mają na to ochotę.

Historia naszego gospodarstwa rolnego zaczyna się we wrześniu roku 1981, kiedy moi rodzice postanawiają przeprowadzić się z Gdyni na Mazury Zachodnie. Losy działań rolniczych są w zasadzie przeglądem wszelkich zmian, jakie zachodziły w polskim rolnictwie od tej daty, po dzień dzisiejszy…

Mariola Platte wraz z mężem, siostrą i szwagrem zaczęła tradycyjnie i bez większej świadomości ekologicznej – duża owczarnia, duży kredyt na nią, dużo pracy czworga zapalonych „rolników z miasta”… No i… duży zawód, kolejne kredyty na modernizację domu i budynków gospodarczych. Kolejne zmiany koniunktury zmusiły do rezygnacji z owczarstwa na rzecz trzody chlewnej, były też próby z plantacją czarnej porzeczki, kolejnymi uprawami polowymi, aż znalazła się w momencie szczególnym pod względem rodzinnym i zawodowym.

Musiała podjąć decyzję, czy zostaje na wsi sama, czy wraca do miasta. Została. I to była dobra decyzja.

Plattówka jest certyfikowanym gospodarstwem ekologicznym

Oznacza to, że w produkcji rolnej nie są stosowane żadne „wspomagacze chemiczne”: środki ochrony roślin, herbicydy, syntetyczne regulatory wzrostu itp. Dotyczy to zarówno pól uprawnych, jak i ogrodu warzywnego, którego płody trafiają na stół w „Plattówce”. Z tych samych warzyw przygotowywane są nasze przetwory.

Certyfikat Ekogwarancja przyznawany jest na rok, a gospodarstwa chcące go utrzymać, poddawane są regularnym inspekcjom.

Decyzja o przekształcenie gospodarstwa tradycyjnego w ekologiczne była przemyślana i całkowicie świadoma. Od 1993 roku moja mama zaczęła działalność dodatkową w gospodarstwie rolnym, agroturystykę. Uczestnicząc w szeregu szkoleń, kursów i konferencji, organizowanych przez Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie, Polską Federację Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” oraz inne organizacje i fundacje, zauważyła znaczący wzrost zainteresowania turystów właśnie gospodarstwami ekologicznymi.

Wstąpiła do Polskiego Towarzystwa Rolnictwa Ekologicznego i do ECEAT-Poland, dzięki czemu na bieżąco była informowana o wszystkim, co wiedzieć powinna prowadząc gospodarstwo ekologiczne.

Certyfikat ekologiczny otrzymujemy bez przerwy od 1999 roku – jednego roku ze względów na zmiany w ustawodawstwie i organizacjach certyfikujących, posiadałam nawet dwa…

Współpraca z Ekogwarancją PTRE stawia przed nami coroczne wymagania – wizytę inspektorów w gospodarstwie staramy się zawsze przygotować na poziomie pozwalającym na bezstresowe otrzymanie certyfikatu na kolejny rok.

Certyfikaty

Strona korzysta
z plików Cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.